Blog

Canva – alles-in-één ontwerpplatform

Heb je wel eens gehoord van Canva?
Canva is een krachtig en gebruiksvriendelijk ontwerp-platform waarmee bedrijven snel en gemakkelijk verbluffende grafische ontwerpen kunnen maken. Door de tools en hulpmiddelen te bieden die bedrijven nodig hebben om prachtige visuals te maken, helpt Canva bedrijven om hun merk te laten groeien, meer klanten te bereiken en de verkoop te verhogen zonder dure software of ingewikkelde codering.

Meer dan 10 miljoen gebruikers

Weinig mensen weten dat Canva elke maand door meer dan 10 miljoen mensen wordt gebruikt om visueel verbluffende ontwerpen te maken. Het is een van ’s werelds toonaangevende alles-in-één ontwerpplatforms, waarmee gebruikers gemakkelijk afbeeldingen kunnen maken voor zowel professioneel als persoonlijk gebruik. Canva werd in 2012 opgericht door Melanie Perkins, Cliff Obrecht en Cameron Adams die ernaar streefden om grafische ontwerptools toegankelijk voor iedereen. Met een reeks sjablonen, lettertypes en afbeeldingen om uit te kiezen, maakt Canva het gebruikers gemakkelijk om in enkele minuten opvallende ontwerpen te maken. Naast de desktop-app biedt Canva een mobiele versie met meer dan 200 handgemaakte sjablonen die geoptimaliseerd zijn voor telefoons en tablets.

Waar begin je?

De eerste stap in het gebruik van Canva is het selecteren van een sjabloon die past bij het gewenste uiterlijk van het ontwerp. Vanaf hier kunnen gebruikers kleuren, afbeeldingen, lettertypen, afbeeldingen en andere elementen binnen de sjabloon met slechts een paar klikken aanpassen. De sleep-en neerzet-editor maakt ook snelle aanpassingen mogelijk, zodat gebruikers precies het uiterlijk krijgen dat ze willen. Gebruikers kunnen zelfs hun eigen afbeeldingen of logo’s uploaden voor een volledige aanpassing.
De templates zijn eindeloos. Zo kun je een flyer maken, een banner voor je website, een social media post of een visitekaartje. Maar ook bewegende beelden zoals video’s of campagnes kunnen worden opgemaakt.
Eenmaal voltooid, dan kunnen gebruikers de ontwerpen in verschillende formaten geëxporteerd worden voor gebruik online of print. Canva biedt ook een reeks integraties met populaire websites en apps van derden, zodat bedrijven hun ontwerpen gemakkelijk op meerdere platforms kunnen delen.

Efficiënt en in minder tijd

Canva helpt bedrijven om snel en gemakkelijk visuals te maken in minder tijd. Vroeger werkten men met Adobe, wat nog steeds populair is onder grafisch vormgevers. Adobe biedt een ruim pakket aan in mogelijkheden. Maar dankzij Canva, het gebruiksvriendelijk platform kan iedereen, van doorgewinterde professionals tot gewone enthousiastelingen, verbluffende inhoud creëren zonder enige codeer ervaring. De veelzijdigheid en het gebruiksgemak maken het van onschatbare waarde voor elke organisatie die meer klanten wil bereiken en naamsbekendheid wil opbouwen. Bovendien maakt de mogelijkheid om te integreren met populaire sites van derden dure software of ingewikkelde ontwerpprocessen overbodig, waardoor het ook kosteneffectief is.

Canva blijft ontwikkelen

Er zijn ook plannen om een versie van Canva te lanceren die speciaal ontworpen is voor bedrijven en organisaties. Bij Canva is het team gepassioneerd om het voor iedereen gemakkelijk en leuk te maken om mooie afbeeldingen te maken. Zo kun je ook als team samenwerken in 1 omgeving. Waar jij bent gebleven bij een ontwerp, pakt een ander het op! Met de uitgebreide selectie tools, sjablonen en hulpmiddelen kan iedereen een ontwerper worden en zijn creatieve ideeën tot leven brengen!

Ben je zelf nog niet bekend met Canva, wil je er meer uithalen of nóg mooiere dingen maken maar weet je niet waar je moet beginnen? Ik geef Canva trainingen aan bedrijven waar ik de ins & outs vertel over de mogelijkheden van Canva en hoe je vooral snel zelf aan de slag kunt gaan.
Neem vrijblijvend contact met mij op naar de prijzen.

Effect van social media voor makelaarskantoren

Sinds een aantal maanden werk ik voor een makelaarskantoor met drie vestigingen in Zuid Holland. Tegenwoordig hebben makelaarskantoren het druk, want het is een gunstige tijd op de woningmarkt. Maar wie denkt dat social media niet belangrijk is omdat de business toch wel goed gaat, moet zich nog even achter de oren krabben. Juist nu is social media heel belangrijk, als makelaarskantoor moet je je kunnen onderscheiden ten opzichte van de rest. Maar hoe doe je dat? Juist, o.a. via social media!

Social mediakanalen zoals Facebook, Instagram, Linkedin en Twitter hebben de meeste makelaarskantoren al positief veranderd.
De markt is transparanter geworden en kantoren kunnen zich via social media goed profileren en etaleren. Daarnaast komen zij in contact met hun doelgroep; de potentiële kopers en verkopers kunnen zeer gemakkelijk benaderd worden.
Je kunt een dialoog met ze aangaan en het is een stuk goedkoper dan een advertentie in de krant. Terwijl het bereik vaak een stuk groter is.

Als je kijkt naar #’s waar vaak op gezocht wordt, dan zie je een positieve verandering binnen de woningmarkt.
#verhuizen is al meer dan 80.000 keer gebruikt op Instagram.
Waarom is Instagram interessant voor makelaars(kantoren)? Als je de mensen die je volgen meeneemt in het werk van de huizen die verkocht worden, maak je hen onderdeel van het proces. Mensen willen niet alleen een courtage betalen en niet weten wat er in het proces aan voorafgaat.
Daarnaast kun je op een gemakkelijke manier zien wat je concurrenten doen en hoe je je als makelaarskantoor kunt onderscheiden.

De kracht van een goede social media mix

Waarom moet je gebruik maken van verschillende social media kanalen? Het werkt juist versterkend!
Je woningen uitlichten op Facebook verhoogt enerzijds de vindbaarheid van het woningaanbod, anderzijds kan er organisch een woning voorbijkomen op Facebook, die in eerste instantie aan je aandacht op Funda is ontsnapt of helemaal niet aan de initiële voorwaarden van een nieuw huis voldoet, maar toch interessant blijkt. Wél is het op je Facebookpagina belangrijk dat je een mix van verhalen brengt. Dus neem de doelgroep mee in interessante artikelen over de vastgoedmarkt, laat ze kennis maken met je medewerkers, benadruk bepaalde woningen omdat ze een leuk verhaal hebben etc. Want anders wordt de social media pagina slechts een kopie van je website.

Tips & tricks voor social media

Het onderscheiden van je kantoor op social media kan op verschillende manieren.. Hieronder een aantal korte tips.

– Neem de volgers mee achter de schermen. Laat ze kennis maken met de medewerkers. Hoe fijn is het als je weet wie je huis gaat verkopen en welke mensen hieraan hebben meegewerkt. Ook de binnendienstmedewerkers spelen hierin een belangrijke rol.
– Het nieuwe aanbod uitlichten. Facebook is hier een perfect medium voor. Je kunt compacte info kwijt en direct doorlinken naar de website waar je alles nog een keer kunt nalezen om vervolgens over te gaan tot het inplannen van een bezichtiging. Instagram is een mooi kanaal om inspirerende foto’s en/of activiteiten te delen. Juist het tonen van een informele kant van je bedrijf kan een (jonge) potentiële koper of verkoper doen beslissen om voor jouw kantoor te kiezen;
– Ga de interactie aan. Social media is pas krachtig als het geen eenrichtingsverkeer is.  Je wilt het gesprek met je doelgroep aangaan. Daarom is community management zo belangrijk. Als er vragen komen, of opmerkingen; beantwoord deze dan spoedig;
– Ga voor een herkenbare stijl op al je social kanalen, het is je visitekaartje. Niet alleen met je logo, maar gebruik bijvoorbeeld voor Instagram één mooie filter, zodat je een account krijgt dat herkenbaar is voor mensen;
– Zorg dat alle info klopt op je social kanalen. De openingstijden, aantal medewerkers etc.;
– Volg andere accounts of personen die interessant zijn voor de business. Samen kun je elkaar alleen maar versterken en je bent op de hoogte wat de andere kantoren doen;
– Zoek op specifieke # in je gebied en reageer hierop. Claim je eigen # met het kantoor erin verwerkt;

– Post regelmatig, niet alleen de nieuwe woningen maar ook andere content. Je volgers tonen ook meer interactiviteit als je bedrijf ook meer aanwezig is op social media. Dit kost tijd en dit kun je beter uitbesteden aan een goede social media marketeer ;);
– Video’s presteren goed op Facebook, dus woonvideo’s zijn ideaal om te delen en zullen het bereik vergroten;
– Linkedin als social kanaal mogen we niet vergeten. De makelaars/medewerkers kunnen via dit medium heel effectief interessante nieuwsartikelen delen die voor hun netwerk weer gunstig zijn. Als je iets op Linkedin post zal het ook weer sneller in de zoekresultaten van de zoekmachines verschijnen;
– Denk ook aan adverteren op social media. Het kost je minder en je bereik is aanzienlijk groter.
Je kunt met het inzetten van advertenties zeer goed targeten, om je gewenste doelgroep te bereiken. Op zoek naar potentiële kopers of huurders met bepaalde interesses, binnen een bepaalde leeftijdscategorie of binnen een bepaalde regio? De mogelijkheden binnen adverteren op social media zijn tegenwoordig zeer uitgebreid.
– Blijf innovatief en maak je nieuwswaarde interessant. Beter iets NIET posten, dan teveel.

De laatste note:
In de vastgoedbranche gaat het niet alleen maar om zielloos huizen verkopen. Een makelaar is van nature een mensen-mens. En vindt het leuk om het persoonlijk contact te hebben met de potentiële (ver)koper. Dat persoonlijke aspect kan juist terugkomen via de social media kanalen.
Het is vaak een cirkel die rond is. Mensen gaan kijken voor welke makelaar ze gaan, bij het verkopen van hun huis. Ze vragen referenties bij vrienden of bekijken beoordelingen op internet. En als laatste vinden ze het makelaarskantoor op social media en dit kantoor is gelukkig óók nog eens actief.
Dan is de beslissing snel gemaakt, toch?

Ben je makelaar of heb je een makelaarskantoor en wil je meer weten wat ik voor je kan betekenen?
Neem gerust contact met mij op!

De invloed van social media op de fashion industry

Voor het social media bureau Somention heb ik een blog geschreven over wat voor invloed social media kan hebben binnen de fashion industry. En waarom het anno 2019 zo belangrijk is om je social kanalen als organisatie up to date te hebben.

Toen Brooklyn Beckham gevraagd werd om de nieuwe campagne van Burberry te schieten, deed dit bij heel veel mensen een hoop stof opwaaien. Want hoe kan zo’n groot modehuis de 16-jarige zoon van David en Victoria Beckham dit laten doen in plaats van een professionele fotograaf met jarenlange ervaring? “Een belediging voor mensen met een specialisme”, werd er geroepen. De keuze voor Burberry hiervoor was vrij simpel. Brooklyn heeft 5,9 miljoen volgers op Instagram en is daarbij een van de meest invloedrijke jongeren ter wereld onder de 18. Groter dan zijn ouders en met een zeer groot gevoel voor fashion. Een perfecte combinatie dus, om Burberry weer een hele nieuwe dimensie te geven. Met Brooklyn als uitgangspunt is eigenlijk de toon gezet; social media brengt de fashion industry in beweging.

De invloed van influencers voor je modemerk

Niet alleen ambassadeurs worden als goede match met fashion gezien, ook personeel zoals modellen, stylisten en designers worden vaak benaderd via social media voor een modemerk. Want via hun social media kanalen kun je vaak direct een portfolio zien en leer je de persoon al vrij snel kennen.

Maar de focus ligt niet alleen achter de schermen. Juist de consument bereiken en vervolgens niet meer loslaten is van essentieel belang voor een merk. De impact van social media op mode-aankopen is nog groter dan bij andere merken. Consumenten gingen vroeger de paskamer in om een product te passen en maakten daar een dagje uit van. Tegenwoordig vervangt men dit door een foto van het kledingstuk te maken, deze te delen op social media en de mening van vrienden hierover te ontvangen. Of door het product te kopen in de webshop, omdat ze dit gezien hebben bij een influencer met groot bereik.

Consumenten gebruiken social media accounts van modemerken of fashionbloggers als advies voor hun eigen kledingkast, als inspiratiebron of als middel om de nieuwste trends te volgen. Een nieuwe verschuiving in social media land is het inzetten van instagram modellen. De zogenoemde ‘Insta-models’ als Cara Delevingne, Gigi Hadid en Kendall Jenner met miljoenen volgers, worden niet voor niets vaak betaald voor hun posts. Soms zelfs tot driehonderdduizend dollar voor een foto in samenwerking met modemerken. De samenwerking tussen bijvoorbeeld Topshop en Gigi Hadid leverde zevenhonderdduizend likes op. Vervolgens zette de retailer Kylie en Kendall Jenner in als designers om hun gezamenlijk negentig miljoen volgers te bereiken.

Je consument bereiken met social media

Je doelgroep bereiken is voor elk merk van cruciaal belang. Vroeger deden merken dit via print, tv commercials en billboards. Tegenwoordig gebruikt men social media, zoals Facebook, Instagram en Whatsapp. Dit zijn ideale platformen om een langdurige relatie met je doelgroep op te bouwen en gemakkelijk de dialoog aan te gaan. Via webcare & community management kan het modemerk nog beter inspelen op klachten of vragen. Facebook en Instagram kunnen hierbij op verschillende manieren helpen, bijvoorbeeld om de consument een meer doelgerichte en persoonlijke winkelervaring te bieden. Consumenten kunnen gemakkelijk op een product klikken, dit product vervolgens kopen of bewaren via een ‘wishlist’. Dit geeft het modemerk houvast en des te makkelijker om voor die doelgroep een afgestemde selectie producten aan te bieden bij een volgend bezoek aan hun webshop. Daarnaast kunnen Facebook en Instagram ook voor de retailer belangrijk zijn bij het ontwerpproces en het tot stand laten komen van een nieuwe collectie. Via social kanalen kan inspiratie worden opgedaan en kan er beter worden ingespeeld op de behoeftes van consument door de reacties van klanten mee te nemen bij het ontwerpproces.

Anno 2019 is social media onmisbaar en helemaal in de fashion industry. Juist om de interactie met je doelgroep aan te gaan. Facebook en Instagram hebben hun platformen nu al zo ontwikkeld dat je direct een aankoop kunt doen, waardoor een bezoekje aan de website niet meer nodig is. Heb ik je nieuwsgierig gemaakt en wil je meer weten? Neem even contact met mij op.

Het inzetten van 360°-marketing

Voor het social media bureau Somention heb ik een blog geschreven over het inzetten van 360°- marketing. Wat is het en hoe doe je het? Want tegenwoordig is het belangrijk voor bedrijven om eens kritisch te kijken naar de boodschap die ze willen uitzenden. En vooral via welke kanalen.

‘Tegenwoordig bepaalt de millennial hoe, wanneer en vooral wáár ze hun informatie willen ontvangen. De tijd dat men de boodschap alleen ontvangt via televisie of print is nu echt voorbij. Via allerlei kanalen word je gevoed met informatie. Of je het nou wilt of niet, je ontkomt er tegenwoordig niet meer aan. Dus wat is 360°-marketing en hoe zet je dat in?’

Toch is het ook makkelijk om zo snel geïnformeerd te worden. Via je smartphone, een billboard langs de weg, de ouderwetse folder, een nieuwsbrief, een (online & offline) magazine en vergeet social media niet. Het is niet meer van nu om als bedrijf je doelgroep met één medium te bedienen. Het draait natuurlijk om de boodschap die je wilt delen en waar je doelgroep deze boodschap zal zien. Nog even terug naar het begin, wat verstaan we eigenlijk onder 360° -marketing?

Zoals we hadden benoemd, krijg jij als consument informatie via verschillende kanalen. Enerzijds via televisie, radio en print, anderzijds via internet, mobiele apps en social media. De consument wil worden meegenomen in de belevenis van het merk, via een duurzame offline én online marketingstrategie. Zo’n crossmediaal marketingplan, toegespitst op diverse kanalen, noemen we 360° -marketing. De branding van een merk is immers de optelsom van ál haar communicatie en gedrag.

Hoe zet je een 360° -marketing strategie in?

Allereerst moet de boodschap of desbetreffende campagne helder zijn. Wat wil je precies overbrengen? Is er een thema aan je boodschap gekoppeld? Zoals een 5-jarig bestaan van het bedrijf, een nationale feestdag waar je op wilt inhaken, of misschien een ander verhaal dat je merk of product onder de aandacht zal brengen. Aan de hand van deze campagne bepaal je de kanalen die geschikt zijn om je boodschap over te brengen. Is er naast social media ook een nieuwsbrief beschikbaar, of een blog én app aanwezig? Of zijn er nog andere kanalen die kunnen worden toegevoegd waar jouw doelgroep op aanwezig is?

Stel: je verkoopt duurzame koffiemachines en je wilt hier een thema aankoppelen: laten we zeggen, Vaderdag. Hoe ga je die duurzame koffiemachines onder de aandacht brengen dat alle passende kanalen benut worden, met als uitgangspunt Vaderdag? Is alleen adverteren effectief genoeg? Moet je er een nieuwsbrief over uitsturen, een leuke winactie uitrollen via Instagram of een blog plaatsen over de ochtendroutine van de vader in kwestie, beginnend met een kop koffie?

Je kunt het zo creatief mogelijk insteken als je wilt, zolang je als bedrijf maar voor ogen hebt welke kanalen je boodschap zullen ondersteunen. Daarnaast is niet elk medium altijd geschikt. Een folder leent zich perfect voor tijdelijke kortingen, waarbij je het commerciële aspect als uitgangspunt neemt. Terwijl een blog perfect dient om de merkbeleving over te brengen. Ze kunnen beiden gecombineerd worden, met het thema als uitgangspunt, maar wel anders uitgerold. Ook in doelgroepen kunnen kanalen een andere betekenis krijgen. Want zeg nou zelf, jij kijkt toch liever op Instagram en je moeder kiest misschien sneller de folder?