Het inzetten van 360°-marketing

Voor het social media bureau Somention heb ik een blog geschreven over het inzetten van 360°- marketing. Wat is het en hoe doe je het? Want tegenwoordig is het belangrijk voor bedrijven om eens kritisch te kijken naar de boodschap die ze willen uitzenden. En vooral via welke kanalen.

‘Tegenwoordig bepaalt de millennial hoe, wanneer en vooral wáár ze hun informatie willen ontvangen. De tijd dat men de boodschap alleen ontvangt via televisie of print is nu echt voorbij. Via allerlei kanalen word je gevoed met informatie. Of je het nou wilt of niet, je ontkomt er tegenwoordig niet meer aan. Dus wat is 360°-marketing en hoe zet je dat in?’

Toch is het ook makkelijk om zo snel geïnformeerd te worden. Via je smartphone, een billboard langs de weg, de ouderwetse folder, een nieuwsbrief, een (online & offline) magazine en vergeet social media niet. Het is niet meer van nu om als bedrijf je doelgroep met één medium te bedienen. Het draait natuurlijk om de boodschap die je wilt delen en waar je doelgroep deze boodschap zal zien. Nog even terug naar het begin, wat verstaan we eigenlijk onder 360° -marketing?

Zoals we hadden benoemd, krijg jij als consument informatie via verschillende kanalen. Enerzijds via televisie, radio en print, anderzijds via internet, mobiele apps en social media. De consument wil worden meegenomen in de belevenis van het merk, via een duurzame offline én online marketingstrategie. Zo’n crossmediaal marketingplan, toegespitst op diverse kanalen, noemen we 360° -marketing. De branding van een merk is immers de optelsom van ál haar communicatie en gedrag.

Hoe zet je een 360° -marketing strategie in?

Allereerst moet de boodschap of desbetreffende campagne helder zijn. Wat wil je precies overbrengen? Is er een thema aan je boodschap gekoppeld? Zoals een 5-jarig bestaan van het bedrijf, een nationale feestdag waar je op wilt inhaken, of misschien een ander verhaal dat je merk of product onder de aandacht zal brengen. Aan de hand van deze campagne bepaal je de kanalen die geschikt zijn om je boodschap over te brengen. Is er naast social media ook een nieuwsbrief beschikbaar, of een blog én app aanwezig? Of zijn er nog andere kanalen die kunnen worden toegevoegd waar jouw doelgroep op aanwezig is?

Stel: je verkoopt duurzame koffiemachines en je wilt hier een thema aankoppelen: laten we zeggen, Vaderdag. Hoe ga je die duurzame koffiemachines onder de aandacht brengen dat alle passende kanalen benut worden, met als uitgangspunt Vaderdag? Is alleen adverteren effectief genoeg? Moet je er een nieuwsbrief over uitsturen, een leuke winactie uitrollen via Instagram of een blog plaatsen over de ochtendroutine van de vader in kwestie, beginnend met een kop koffie?

Je kunt het zo creatief mogelijk insteken als je wilt, zolang je als bedrijf maar voor ogen hebt welke kanalen je boodschap zullen ondersteunen. Daarnaast is niet elk medium altijd geschikt. Een folder leent zich perfect voor tijdelijke kortingen, waarbij je het commerciële aspect als uitgangspunt neemt. Terwijl een blog perfect dient om de merkbeleving over te brengen. Ze kunnen beiden gecombineerd worden, met het thema als uitgangspunt, maar wel anders uitgerold. Ook in doelgroepen kunnen kanalen een andere betekenis krijgen. Want zeg nou zelf, jij kijkt toch liever op Instagram en je moeder kiest misschien sneller de folder?